Η Οικογένεια
Από το 1875, το Οινοποιείο Νικολού διατηρεί ζωντανή την παράδοση της οικογενειακής οινοποίησης.
Ιστορία:
Από την αρχαιότητα, ο εύφορος κάμπος των Μεσογείων τροφοδοτούσε την γειτονική Αθήνα με αγροτικά προϊόντα και κρασί.
Στις αρχές του 19ου αιώνα με την σύσταση του Ελληνικού Κράτους, η οικιακή οικονομία βασίστηκε στην πρωτογενή φυτική και ζωική παραγωγή. Η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού ήταν μια από τις δραστηριότητες των προγόνων μας.
Το 1875, ο Βασίλειος Νικολού αποκτά για πρώτη φορά τίτλο για τους αμπελώνες που καλλιεργούσε ενώ έχτισε το σπίτι και οινοποιείο στο κέντρο της πόλης του Κορωπίου θέτοντας τα θεμέλια της οικογενειακής οινικής μας παράδοσης, που συνεχίζουμε στις μέρες μας.
Η οικογένεια:
Από τον 19ο αιώνα η Οικογένεια Νικολού παράγει μούστο και κρασί, ενώ για τρεις γενεές συνεργάζεται με αθηναϊκές ταβέρνες. Οι συνεργασίες αυτές στήριξαν για πολλά χρόνια την οικογενειακή οικονομία, όπως και τη διαχείριση της ποιότητας παραγωγής των σταφυλιών και του κρασιού. Στον ίδιο παραδοσιακό χώρο, προσαρμοσμένο πλέον στις σύγχρονες ανάγκες οινοποίησης, συνεχίζεται η παραγωγή κρασιού.
Σήμερα, ο Βασίλειος Νικολού, χημικός και καθηγητής οινολογίας, με τον υιό του, Ευάγγελο Νικολού, ο οποίος απασχολείται ως Γεωπόνος-Οινολόγος, συνεργάζονται στην οινοποίηση και την τεχνολογική ανάπτυξη της μονάδας. Η Ράνια Σκλήρη αναλαμβάνει την εσωτερική διαχείριση και την επαγγελματική πολιτική του οινοποιείου ενώ η Χριστίνα Νικολού, κόρη του Βασιλείου και της Ράνιας, συμμετέχει ως νομική σύμβουλος του οινοποιείου.